Krönika om civilkurage
I det senaste numret av Socionomen skriver Hanna Gerdes krönika om civilkurage. Socionomen är Sveriges ledande oberoende tidskrift för kvalificerat socialt arbete och psykoterapi.
Utdrag från krönikan:
För 15 år sedan dog Irena Sendler.
Irena var en polsk socialarbetare som arbetade med folkhälsofrågor. Under andra världskriget smugglade Irena under tre månader ut 2 500 barn i säckar, klädpåsar och till och med kistor. Hon gav barnen nya namn och hittade nya familjer där barnen kunde bo. I en trädgård grävde hon ner marmeladburkar med barnens riktiga namn i hopp om att en dag kunna återförena dom med sina familjer. Bara några få av barnen fick återse sina föräldrar men tack vare hennes handlingar skapades många nya generationer av liv.
Vi synliggör sällan människor som Irena.Vi fokuserar snarare ofta på det som är fel och vi minns främst ondskan. Och det är på många sätt naturligt och nödvändigt. Det är för människosläktet en försvarsmekanism. Samtidigt funderar jag ofta på vad som skulle hända om vi i stället pratade om alla de förebilder som vi låter falla i glömska. Hur skulle de påverka oss, inspirera oss, guida våra vägval?”
Läs hela krönikan här: Vi kan aldrig frånskriva oss ansvaret för vår samtid.
Läs andra publikationer med Hanna här.